Propast projekta: Raskinut ugovor sa SCT-om o gradnji tunela Vijenac

Bez autora
Feb 01 2011

Javno preduzeće Autoceste Federacije raskinule su ugovor o gradnji tunela Vijenac, na autocesti Koridora 5 C, sa slovenskom firmom SCT. Cijeli ugovor je vrijedan 55,4 miliona eura. Ugovor je raskinut iz nekoliko razloga, a najvažniji je to što je SCT nesolventna firma, koja je u Sloveniji pokrenula stečaj. Uz to, SCT je bez saglasnosti pokušao uvesti podizvođača, tj. kćerku firmu SCT BH. U decembru prošle godine Autoceste Federacije dale su SCT-u posljednju šansu i rok od četrdest dana da otklone nedostatke. Taj rok je istekao jučer, pa je odlučeno da se ugovor raskine. SCT-u da odmah napusti gradilište i inžinjeru nadzora učini dostupnim sva sredstva na gradilištu i svu dokumentaciju. Promopredaja gradilišta biće obavljena sutra. Tri su načina da radovi na tunelu Vijenac budu nastavljeni. Ugovor bi se mogao dodijeliti drugom ponuđaču za istu cijenu i pod istim uslovima, ili pak da radovi budu prepušteni drugom s liste sa tendera, pošto nije prošlo mnogo vremena. Treća mogućnost je novi tender.

Propast projekta: Raskinut ugovor sa SCT-om o gradnji tunela VijenacJavno preduzeće Autoceste Federacije raskinule su ugovor o gradnji tunela Vijenac, na autocesti Koridora 5 C, sa slovenskom firmom SCT. Cijeli ugovor je vrijedan 55,4 miliona eura.

Ugovor je raskinut iz nekoliko razloga, a najvažniji je to što je SCT nesolventna firma, koja je u Sloveniji pokrenula stečaj. Uz to, SCT je bez saglasnosti pokušao uvesti podizvođača, tj. kćerku firmu SCT BH. U decembru prošle godine Autoceste Federacije dale su SCT-u posljednju šansu i rok od četrdest dana da otklone nedostatke. Taj rok je istekao jučer, pa je odlučeno da se ugovor raskine.

SCT-u da odmah napusti gradilište i inžinjeru nadzora učini dostupnim sva sredstva na gradilištu i svu dokumentaciju. Promopredaja gradilišta biće obavljena sutra.

Tri su načina da radovi na tunelu Vijenac budu nastavljeni. Ugovor bi se mogao dodijeliti drugom ponuđaču za istu cijenu i pod istim uslovima, ili pak da radovi budu prepušteni drugom s liste sa tendera, pošto nije prošlo mnogo vremena. Treća mogućnost je novi tender.

Ukoliko bude raspisan novi tender, on bi se, prema usmenom tumačenju predstavnika EBRD-a, mogao provesti po ubrzanoj proceduri, koja bi trajala 6 do 8 sedmica.

Saada slijedi obračun troškova, a SCT će morati vratiti avans i platiti troškove koje je uzrokovao, inače će Autoceste Federacije tražiti aktiviranje bankarskih garancija u iznosu od gotovo 11 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik